Ur stora boken om Tarot
Tarot-korten erbjuder dig en av de enklaste och mest effektiva metoderna för att fatta beslut och planera din framtid. Dessa 78 måleriskt illustrerade kort har använts i hundratals år för att göra tolkningar åt personen som använder sig av kortleken och han/hon kan även hjälpa andra människor att planera sin framtid. Dessa kort användes till en början av adelsmän i Italien och Frankrike i slutet av 1400-talet och på 1500-talet. De äldsta Tarot-korten finns i Bibliotheque Nationale i Paris och utgörs av sjutton utsmyckade Tarot-kort som först troddes ha tillverkats åt den franske kungen Karl VI omkring år 1392, men tros de vara italienska kort från tiden runt 1470-talet.
Den moderna Tarot-kortleken bygger direkt på en italiensk version, den venetianska eller piedmontesiska Tarot-leken som består av 22 kort. Samma form återfinns i den franska kortlek som kallas för Marseilles-korten och som kan köpas än idag. Båda dessa lekar var omtyckta i förmögna kretsar i norra Italien och Frankrike omkring år 1500.
Eftersom korten tillverkades för hand var de mycket dyra under många århundraden, men de spred sig ändå genom Europa, Skandinavien, delar av Asien (bland annat till Ryssland) såväl som till Medelhavsländerna. Av den anledningen kunde en mindre välbärgad familj ha en enda Tarot-lek, som var en familjeskatt och som kanske inköpts av en son som var sjöman och gått i arv från generation till generation. Korten tolkades av familjens visa mor/farmor när man skulle fatta viktiga beslut. När kortleken inte användes låg den inlindad i silke. När det gällde vardagliga frågor använde man vanliga spelkort.
I huvudsak var det ända fram till 1950-talet som siarna, särskilt de gamla romanska zigenarfamiljerna, använde Tarot-kort på marknader. Det var på detta sätt som Tarot-korten omgavs av mystik och ibland även av det orättvisa ryktet om att korten förde med sig allehanda hemskheter.
Men till och med när Tarot-korten blev mer allmänt spridda, användes de ofta i hemlighet eftersom kyrkan ansåg att det var fel att försöka förutsäga framtiden. Det var inte förrän på 1960-talet som Tarot-korten började användas öppet och för första gången sågs som ett värdefullt psykologiskt verktyg för beslutsfattande.
Är Tarot-korten farliga?
Tarot-kort är bara kort och de har ingen inneboende kraft eller koppling till andar. Det är dock på sin plats att höja ett varnande finger när det gäller spådomskonst. Om du tror att en kortlek kan säga vad som kommer att hända dig oavsett vad du gör, tillskriver du kortleken en makt som den inte har och som den inte heller ska ha. Tarot-korten hjälper oss att lyssna på vår egen intuitiva radar till den bästa framtida handlingen och kan avslöja faktorer och möjligheter som ännu inte yppat sig för våra medvetna sinnen.
Men både förr i tiden och nuförtiden har det funnits mindre hederliga eller ibland vilseledda professionella tolkare som har spått allsköns dysterheter med Tarot-korten, och dessa förutsägelser är i bästa fall inexakta och inte till någon hjälp, och i sämsta fall kan de skrämma upp människor i onödan om att någon närstående ska dö.
Tarot-korten handlar om att be den visa själ som finns inuti oss alla, den gudomliga gnista vi alla besitter, att vägleda oss. Därför kan vi använda Tarot-korten på ett mycket effektivt sätt för att bestämma vårt eget öde eller för att hjälpa den person vi gör tolkningen åt att bestämma sin egen framtida väg, med hjälp av information som just visar sig vid horisonten. Det är du, inte några andar, inte den person som tolkar korten om du har bett någon annan att utföra tolkningen, utan alltid du själv som ska sitta i förarsätet.
Jag har tolkat Tarot-kort i ungefär femton år, men det händer fortfarande att människor sätter sig framför mig och säger: ”Jaha, berätta nu vad som kommer att hända mig.” På det brukar jag svara: ”Vad vill du ska hända dig?” Än idag finns det en del som svarar: ”Tja, det är väl du som ska veta det.”
Jag berättar alltså inte för någon exempelvis vilken man de ska välja, eftersom det är ett alldeles för stort ansvar att axla för någon annans räkning. I stället arbetar vi tillsammans med korten för att överväga de olika alternativ som finns, med tanke på var personen befinner sig i nuläget och vad han/hon innerst inne vill ha, vilket korten hjälper till att få fram. För frågeställaren är detta både ett ytterst kraftladdande men också mycket hårt arbete, eftersom frågeställaren inser att han/hon själv måste sätta planerna i verket i sin vardag - eller ibland invänta rätt ögonblick för att gripa tag i den där gyllene framtiden som visade sig i korten ifall han/hon väljer en specifik väg...
Att avmystifiera Tarot-korten
En annan orsak till att kyrkan hatade och än idag ogillar Tarot-korten är att leken använder sig av judiska och kristna bilder, av vilka en del ser rätt läskiga ut och har i hög grad bidragit till den orättvisa överdriften om att Tarot-korten har negativa magiska kopplingar.
Som jag nämnde har vissa olyckskraxande siare spätt på detta rykte. Genom hela boken kommer jag att förklara bilderna och visa hur alla de där svärden och hårt bundna jungfrurna i själva verket är mycket befriande tecken.
Men låt oss nu ta en titt på de tre mest ökända korten: Djävulen, Döden och Tornet. Du har säkert sett någon av de där gräsliga filmerna med mörkhåriga siare med djupa röster som förutspår döden för någon rollfigur som producenten har bestämt sig för att avliva före reklampausen.
Djävulen är ett mycket positivt kort som säger att du ska rikta dina undertryckta negativa känslor mot vardagen för att åstadkomma en positiv förändring. Därför kan du få upp Djävulen i en tolkning om du är typen som ständigt ler och säger: ”Det går bra för min del” när familj, vänner och kollegor jämt förväntar sig att du ska ändra dina egna planer i sista minuten och släppa allt vad du har för händer för att ta itu med deras kriser. Du börjar få huvudvärk och körig mage och ditt leende blir allt mer ansträngt, tills du säger de där magiska orden: ”Nej, det går faktiskt inte bra alls” och ”Nej, det kan jag inte” och jorden ändå inte slutar att snurra.
Sedan har vi Tornet, ett högt torn omgivet av muller och blixtar och folk som kastar sig ut från fönster. Tänk på sagan om prinsessan som satt i tornet och väntade på att prinsen skulle komma och rädda henne. Det var faktiskt slöseri med hennes potential när hon satt där och kammade sitt gyllene hår, grät av förväntan och samlade spindelväv. Sedan, under förutsättning att prinsen inte distraherades av en giftasvuxen gåsflicka på vägen eller en fotbollsmatch, väckte han henne med en kyss och förde henne till sina föräldrars slott. Efter sagobröllopet (det är där berättelsen vanligen tar slut) satt hon på en silkeskudde och sydde och gnabbades med sina nyblivna svärföräldrar och de yngre brödernas fruar som hon gjort arvlösa, under de följande 30 åren tills hennes prins ärvde både slottet och titeln. Vid det laget planerade han förmodligen att byta ut henne mot en yngre modell från ett annat torn.
Det hade varit mycket bättre om hon själv klättrat ner från tornet och gett sig iväg för att segla jorden runt. Eller också kunde hon själv ha valt en partner som kunnat hjälpa henne att bygga om tornet till en nöjespark för folk som drömmer om att bli prinsessor.
Slutligen handlar det om världens förmodligen mest fruktade kort, Döden, som föreställer ett skelett eller Liemannen i svart kåpa bärandes på en lie. I vissa kortlekar är Döden riktigt stilig, om än en smula blek och anemisk. På väggen där hemma har jag en härlig tavla som är målad av en brittisk konstnär som heter Holman Hunt. Den gestaltar Shakespeares hjältinna Ofelia efter döden. Hennes mycket vackra och välbevarade lik flyter i en båt, täckt med blommor (hon dränkte sig eftersom pjäsens hjälte Hamlet inte älskade henne). Den tavlan säger inte alls till mig att jag kommer att dö, utan påminner mig om att livet är för kort för att slösas bort på ”om bara...”.
På samma sätt är det inte ett tecken på att du ska höja din livförsäkring ifall du eller personen som tolkar Tarot-korten åt dig får upp Döden. Detta positiva kort, som ofta åtföljs av ett av essen som förebådar en ny början, markerar slutet för en viss fas i ditt liv. Det kan även representera en dörr mot det förflutna som du behöver stänga eftersom det hindrar dig från att hitta lyckan. Om något är över, gör det givetvis ont att erkänna det inte minst för sig själv, till exempel om din partner har manipulerat dig i åratal. Varje gång du lämnar honom, får in ditt liv på rätt spår igen och kanske till och med hittar någon annan, dyker han upp med blommor och ett löfte om att allt ska bli annorlunda från och med nu. Du tar honom tillbaka och inom loppet av några veckor är han lika hopplös som förut. I detta fall skulle jag bli förvånad om Döden inte dök upp i din tolkning (det är en process som kallas psykokinesi som får rätt kort att komma fram. Jag förklarar detta senare i kapitlet.).
I detta fall säger Döden inte att förhållandet med din manipulerande partner kommer att få ett olyckligt slut (det behöver du ingen kortlek för att begripa). Däremot säger kortet att vid någon tidpunkt kanske du väljer att en gång för alla lämna denna destruktiva person och inte ta honom/henne tillbaka. Då kan du äntligen stänga den där dörren mot det förflutna och gå vidare till det där esset eller nystarten. När händer det? När du själv fattat beslutet, inte kortet och definitivt inte korttolkaren. Om du inte tar saken i egna händer kommer kanske ett annat lyckligare förhållande som antyddes i korten inte att utvecklas eftersom du fortfarande klamrar dig fast vid din gamla relation.
Att välja kortlek
Det finns många olika Tarot-lekar till salu och vilken du väljer handlar om personlig smak. En vanlig Tarot-lek innehåller 78 kort. I allmänhet är det bättre att använda en standardkortlek, vilket de flesta kortlekar som säljs är. Men kontrollera saken, eftersom det även finns kortlekar med extra kort eller ett annat upplägg. Om du vill kan du arbeta med sådana kortlekar längre fram.
Denna bok utgår från Rider Waite-kortleken, som har varit inspirationskälla för minst hälften av alla andra befintliga kortlekar. Dessutom är det den Tarot-lek som är lättast att få tag på och den är rikligt illustrerad. Men informationen i denna bok kan tillämpas på alla standardkortlekar. Om du redan har en favoritkortlek eller tycker om en viss kortlek, vägleder boken dig även när det gäller dessa kort.
En standardkortlek innehåller 22 kort i den stora arkanan (arkana betyder dold visdom). Kortens namn kan variera en aning. Exempelvis kallas Översteprästen, kortet för andlig visdom, ibland för Påven. De 22 korten börjar med Narren som inte är ett dugg narraktig, utan står för vårt verkliga jag och den potential vi kan uppfylla oavsett ålder eller livsfas, bara man följer sitt hjärta. Den stora arkanan slutar med Världen, när nya möjligheter öppnar sig, ofta för att vi är medvetna om dem för första gången eller erkänner att det går att förverkliga vissa drömmar oavsett nuets begränsningar.
Korten i stora arkanan är numrerade antingen 0-21 eller 1-22.
Vissa tolkar Tarot-korten enbart med hjälp av stora arkanan eftersom dessa kort representerar alla de viktigaste symboler och begrepp som vi behöver för att förstå vår framtid, eller genom att lägga till de fyra essen, som jag gjorde i min bok Tarotmagi för dagens kvinnor.
Den lilla arkanan består av kort från ess till tio i fyra sviter. Sviterna är:
Mynt/Pentagram (ruter) är sviten för ekonomi, trygghet stabilitet och praktiska frågor.
Svärd (spader) för inlärning, logik, förändring och handling.
Stavar (klöver) för inspiration, kreativitet, karriär, resor och jaget.
Bägare (hjärter) för kärlek, känslor, familjeangelägenheter, healing, fredsmäklande och psykiska krafter.
I varje svit finns det en page, riddare, drottning och kung som vanligtvis representerar antingen aspekter av oss själva eller av människorna i vår omgivning: familjemedlemmar, älskare, barn, vänner, fiender eller inflytelserika arbetskamrater.
Dessa 56 kort kan berätta mer detaljerat om hur personer i vår närhet påverkar våra liv och det sammanhang och ibland de ramar inom vilka vi fattar våra beslut.
Välj en kortlek med en illustrerad lilla arkana, inte en lek där bara siffror exempelvis anger att kortet står för fem svärd. Bilderna utlöser vårt eget inre clairvoyanta (psykiska) bildsystem (mer om detta senare i kapitlet) och är till god hjälp, särskilt om du är nybörjare med Tarot-korten.
I stället för att förvara korten i deras ask, kan du köpa ett stort stycke tyg eller en snörpåse. Vissa utövare lindar in kortleken i vitt silke eller något annat naturtyg i påsen. Gör det du själv tycker är bäst.
Att lära sig Tarot-korten
I den här boken kommer jag att berätta för dig om kortens betydelser och föreslå olika kortupplägg, allt från mycket enkla till mer komplexa stjärnor. Längst bak i boken hittar du en kort sammanfattning av varje korts betydelse. Jag lär även ut ett grundläggande och mycket effektivt kortupplägg så att du genast kan sätta igång med att tolka korten.
Det bästa sättet att lära känna Tarot-korten är att använda dem, även om du aldrig ens har hållit i en sådan kortlek förut. Tänk på när du var liten och hade vackert illustrerade sagoböcker. Du behövde inte de vuxnas hjälp för att utforska bilderna av ett magiskt slott eller dansa med den vackra prinsessan på bröllopet. Det var din fantasi som hjälpte dig med det och den är fortfarande din största tillgång när du tolkar Tarot-korten, eftersom de på samma sätt berättar en hel berättelse i sig. Även om du skulle ha glömt varenda en kortbetydelse skulle du kunna låta korten tala till dig och förstå deras budskap. När jag undervisade i Tarot vid den lokala högskolan gjordes faktiskt de bästa tolkningarna innan studenterna hade studerat så mycket som ett enda korts betydelse. Det berodde på att de verkligen såg till vad bilderna faktiskt sa i stället för vad de borde säga med tanke på upplägget. Dessutom lyssnade de verkligen på den person de utförde tolkningen åt och kände intuitivt av dem. När du håller på att lära dig Tarot-korten, plocka upp ett kort från valfri plats i en lek med bilderna vända nedåt (det behöver inte vara det översta kortet) varje morgon.
- Titta på bilden och låt idéerna komma till dig, i stället för att oroa dig för den fastslagna betydelsen. Om du vill kan du ställa en fråga eller låta kortet upplysa dig om den kommande dagens starkaste energier.
- Om du fick upp Vagnen med den unge kusken som kör sina två hästar, vet du att detta är en dag för handling och förändring. Eftersom det är kusken som styr vagnen, är det kanske dags för dig att ta befälet. Om ditt liv eller en viss situation inte utvecklar sig som du vill, säger Vagnen att du bör överväga att göra något åt saken, även om det kanske bara gäller att göra något litet.
- Anteckna ditt dagliga kort. Om exempelvis Översteprästinnan (hon kallas Påvinnan i vissa lekar) ideligen dyker upp säger ditt undermedvetna åt dig att slå av på takten och ta det lugnt ett slag. Vi väljer alltid det kort vi behöver (mer om detta senare).
- Om du har en mer detaljerad fråga ska du välja två eller tre kort från den nedåtvända leken. Även nu ska du välja kort från de platser som känns rätt.
- Vänd upp korten ett och ett och låt dem berätta en historia för dig. Om du gör det kommer du att se svaret. Sedan kan du, på samma sätt som med dagens kort, kika längst bak i boken där kortens betydelser står sammanfattade. Men det viktigaste är vad varje kort betyder för just dig.
- Givetvis är de fastslagna betydelserna till hjälp, men de är bara och kommer alltid bara att förbli riktlinjer.
Tolka korten åt dig själv
Man drabbas inte alls det av otur om man tolkar korten åt sig själv. Det där är bara ett rykte som satts i svang av clairvoyanta rådgivare som vill behålla kunskapen och inkomsterna för egen del. I den här boken kommer jag att berätta allt jag får plats med så att du både kan tolka korten åt dig själv och åt andra. Att regelbundet tolka korten åt dig själv i lugn och ro kan hjälpa dig att behålla kontakten med dina äkta behov och känslor. Tarot-leken är som en god vän som gör dig uppmärksam på faktorer som fångats upp av den undermedvetna radar vi har runt oss och som visar möjliga fördelar och fallgropar. Korten fungerar som psykiska vägskyltar.
För anteckningar över dina dagliga och veckobaserade tolkningar och avsätt tid åt en djuplodande tolkning en gång i månaden. Då kommer du att märka att du rent allmänt blir mer fokuserad, mer balanserad och mindre lättpåverkad av andras åsikter.
Att tolka åt andra
De allra bästa tolkningarna bygger alltid på en fortlöpande dialog mellan dig och personen du tolkar korten åt. Alla som är med om en Tarot-tolkning har frågor eller bekymmer som de vill ha svar på. Annars skulle de inte ha bett om en tolkning.
Att utgå från en eller två stora frågor som behöver besvaras, ger tolkningen ett fokus. En Tarot-tolkning är inte ett test av din förmåga utan en chans att hjälpa en medmänniska.
Om du redan känner till de mest brännande frågorna i nuläget, kan tolkningen fokusera på att ge bästa möjliga råd inom den för det mesta begränsade tidsramen. Ofta dyker även andra angelägenheter upp spontant. Annars är det risk för att du kanske lämnar ut massor av korrekt information, men frågeställaren går därifrån med den verkligt brännande frågan obesvarad eftersom ni ägnade tolkningstiden åt att gå som katter runt het gröt.
Eftersom alla ju har en mängd olika frågor inom sig, kan även en erfaren tolkare hamna på sidospår i en ostrukturerad tolkning, särskilt om frågeställaren kanske förnekar för sig själv vad det är han/hon verkligen behöver få veta.
Ofta får personen som du tolkar åt en intuitiv insikt när han/hon får se ett visst kort, och eftersom det i slutändan är de själva som måste fatta besluten är dessa insikter av avgörande betydelse. Till och med en person som aldrig har sett en Tarot-lek förut kan få information från bilderna. Om frågeställaren känner sig delaktig i processen blir det enklare för dig att arbeta intuitivt, eftersom han/hon då är psykiskt och känslomässigt öppen för dig. Häpnadsväckande nog, när ni båda är avspända och arbetar tillsammans för att hitta svaren, börjar informationen helt enkelt flöda och i slutet av tolkningen känner ni er båda positiva och energisatta.
För mig är det kännetecknet på en lyckad tolkning.